Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 22 do 26 stycznia 2024 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja), ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa jarzynowa z ryżem (mąka pszenna, seler, śmietana), tagiatelle z kurczakiem i szpinakiem (seler, mąka pszenna, śmietana), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Drożdżówka z nadzieniem owocowym (mąka pszenna, jajka), kakao naturale na mleku
WTOREK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb wieloziarnisty (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), sałata lodowa, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Kremowa zupa dyniowa z rumianymi grzankami (mąka pszenna, seler, śmietana, soja), pierogi leniwe (mąka pszenna, jajka, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, paluszki Lajkonik (mąka pszenna, jajka), herbata owocowa
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna, szczypiorek, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa z zacierką (seler, jajka, mąka pszenna, śmietana), schab z pieca w sosie pieczeniowym (mąka pszenna, białko mleka), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), sałatka z roszponką i pomidorami, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Koktajl brzoskwiniowy z jogurtem naturalnym – wyrób własny, ciastka maślane (mąka pszenna), herbata z cytryną
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa krakowska drobiowa (soja), kiełki rzodkiewki, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa z makaronem (seler, mąka pszenna, śmietana), ryż z truskawkami (białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Sok przecierowy 100% Kubuś, chrupki kukurydziane, herbatnik (mąka pszenna)
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, dżem truskawkowy niskosłodzony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z zielonego groszku z makaronem ( seler, śmietana, mąka pszenna), ryba panierowana (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), bukiet warzyw z wody, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Rogalik krucho-drożdżowy (mąka pszenna, jajka), jabłko deserowe, woda niegazowana