Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 15 do 19 stycznia 2024 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kakao na mleku, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, szynka domowa (soja), papryka czerwona, kiełki rzodkiewki, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa koperkowa z makaronem (mąka pszenna, seler, śmietana), kasza manna z musem truskawkowym (białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Chałka (mąka pszenna, jajka), jabłko deserowe, herbata z cytryną, pomarańczą, imbirem i goździkami
WTOREK
- ŚNIADANIE: Chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, ser żółty, papryka zielona, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem literki (seler, jajka, mąka pszenna), gulasz z biodrówki wieprzowej z kaszą wiejską (mąka pszenna, białko mleka), surówka Colesław, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mandarynka, kręcone pałeczki kukurydziane, woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa krakowska drobiowa (soja), ogórek zielony, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa brokułowa z zacierką (mąka pszenna, seler, śmietana, jajka), sznycel mielony (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), buraczki, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, paluszki Lajkonik (mąka pszenna), soczek 100% Tymbark
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane z granolą owocową (jęczmień, owies, soja) na mleku, chleb ze słonecznikiem i pszenny (mąka pszenna) z masłem, powidło śliwkowe, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pieczarkowa z ryżem (seler, mąka pszenna), bitki wieprzowe w sosie (mąka pszenna), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), marchew z jabłkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Sałatka owocowa /melon żółty, kiwi, brzoskwinia/, wafelek śmietankowy (mąka pszenna, białko mleka), herbata z cytryną
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasta rybna, papryka żółta, szczypiorek, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa krem paprykowo-pomidorowy z groszkiem ptysiowym (seler, jajka, mąka pszenna, śmietana), pierogi ruskie (mąka pszenna, jajka, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Podusie z jabłkiem (mąka pszenna, jajka), woda niegazowana ABC