Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 8 do 12 stycznia 2024 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, szynka drobiowa (soja), rzodkiewka, sałata zielona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa z zacierką (mąka pszenna, seler, śmietana, jajka), risotto z kurczakiem i warzywami z sosem serowo – śmietanowym (białko mleka, seler, mąka pszenna), bukiet warzyw, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mandarynka, ciastka Łakotki (mąka pszenna), woda niegazowana
WTOREK
- ŚNIADANIE: Owsianka na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, dżem owocowy (truskawka), herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa grysikowa na rosole (seler), kotlet schabowy (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), kapusta zasmażana (mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus Kubuś do kieszonki, chrupki kukurydziane, herbata galicyjska z malinami
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja), pomidor, szczypiorek, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa z ryżem (seler, śmietana, mąka pszenna), makaron kokardka z mięsem mielonym (mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Galaretka owocowa /wyrób własny/, talarki (mąka pszenna), woda niegazowana
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb ze słonecznikiem i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna, ogórek zielony, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem marchwiowy z grzankami (mąka pszenna, soja, śmietana, seler), karczek duszony, ziemniaki puree z koperkiem (mleko), fasolka szparagowa okraszana bułka tartą (mąka pszenna, masło), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kołacz z serem (białko mleka, mąka pszenna, jajka), kakao na mleku
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, makrela w pomidorach, papryka żółta, ogórek kiszony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ziemniaczana zasmażana (seler, mąka pszenna, soja), naleśniki z serem i owocami (mąka pszenna, jajka, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, herbatniki (mąka pszenna), woda niegazowana