Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 11 do 15 grudnia 2023 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta z sera i awokado (białko mleka), pomidor, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z tartym ciastem (seler, mąka pszenna, jajka), risotto z kurczakiem i warzywami z sosem serowo – śmietanowym (mąka pszenna, seler), sałata lodowa z papryką, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mandarynka, ciastka kruche (mąka pszenna, jajka), herbata owocowa
WTOREK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), sałata lodowa, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Kapuśniak z ziemniakami (seler), makaron z serem (mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Sok przecierowy Kubuś 100%, pałeczki kukurydziane, wafelek śmietankowy (mąka pszenna, białko mleka)
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, dżem owocowy (truskawki), herbata cytryną
- OBIAD: Zupa z cukinii z ryżem (śmietana, seler, mąka pszenna), bitki wieprzowe w sosie pieczeniowym (mąka pszenna), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), fasolka szparagowa na maśle, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Sałatka owocowa (melon żółty, brzoskwinia, winogrono bezpestkowe), herbatniki (maka pszenna, jaja), herbata z cytryną
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, polędwica sopocka (soja) ogórek kiszony, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa neapolitańska z kurczakiem i makaronem (seler, mąka pszenna, śmietana), kasza manna z musem truskawkowym (mleko), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, paluszki (mąka pszenna), woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), pomidor koktajlowy, szczypiorek, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa koperkowa z zacierką (seler, mąka pszenna, śmietana, jajka), ryba panierowana (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), marchew z jabłkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Tarta z jabłkami (mąka pszenna, jajka), woda ABC Junior