Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 4 do 8 grudnia 2023 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja), pomidor koktajlowy, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa z makaronem (śmietana, seler, mąka pszenna), gulasz z biodrówki wieprzowej (mąka pszenna, seler), kasza wiejska, bukiet warzyw, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Chałka (mąka pszenna), mus Kubuś do kieszonki, woda niegazowana
WTOREK
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, twarożek (białko mleka), szczypiorek, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa marchwiowo-cebulowa z zacierką (seler, mąka pszenna, jajka, śmietana), kotlet schabowy (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), kapusta zasmażana (mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mandarynka, chrupki kukurydziane, soczek 100%
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), sałata lodowa, papryka czerwona, herbata cytryną
- OBIAD: Zupa brokułowa z groszkiem ptysiowym (śmietana, seler, mąka pszenna, jajka), makaron kokardka z mięsem mielonym (mąka pszenna, seler), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, wafelek śmietankowy (mąka pszenna, jaja), herbata z cytryną
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Zupa mleczna z makaronem literki (mąka pszenna, jajka), chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, dżem truskawkowy, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa grysikowa na rosole (seler), pałka z kurczaka, ziemniaki puree z koperkiem (mleko), surówka z czerwonej i białej kapusty, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Podusie z jabłkami (mąka pszenna, jajka), woda ABC Junior
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, makrela w pomidorach, rzodkiewka, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa jarzynowa z ryżem (seler, mąka pszenna, śmietana), racuchy z jabłkiem okraszane cukrem pudrem (mąka pszenna, jajka, mleko), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kisiel z jagód leśnych (wyrób własny), paluszki (mąka pszenna), woda niegazowana