Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 27 listopada do 1 grudnia 2023 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa krakowska (soja), papryka czerwona, ogórek zielony, herbata z cytryną
- OBIAD: Krupnik zabielany z natką pietruszki (śmietana, seler, mąka pszenna), pierogi ruskie (mąka pszenna, jajka, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Koktajl brzoskwiniowy z jogurtem naturalnym (wyrób własny), pałki kukurydziane, herbata z cytryną
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane z granolą czekoladową (kakao) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, powidło śliwkowe, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem gwiazdki (seler, mąka pszenna, jajka), klops (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), sos myśliwski z warzywami (mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Babka piaskowa (mąka pszenna, jajka), jabłko, woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, parówki drobiowe (soja), keczup, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem z cukinii z grzankami (śmietana, seler, mąka pszenna, soja), naleśniki z serem i salsą owocową (białko mleka, mąka pszenna, mleko, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, ciastka maślane (mąka pszenna, jajka), herbata owocowa
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), sałata lodowa, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa z ryżem (śmietana, mąka pszenna, seler), jeżyki drobiowe (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), marchew z pomarańczą, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Drożdżówka z nadzieniem owocowym (białko mleka, jajka), kakao naturalne na mleku
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna, pomidor, szczypiorek, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa dyniowa z zacierką (seler, mąka pszenna, jajka, śmietana), ryba panierowana (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree (mleko), surówka z kapusty kiszonej, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mandarynka, talarki Safari (mąka pszenna), woda niegazowana