Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 13 do 17 listopada 2023 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, owies) na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, polędwica sopocka (soja), rzodkiewka, szczypiorek, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa z ryżem (mąka pszenna, seler, śmietana), spaghetti bolognese (mąka pszenna, seler, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mandarynka, paluszki (mąka pszenna), soczek 100% z rurką
WTOREK
- ŚNIADANIE: Chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, parówki drobiowe, keczup, papryka żółta, kiełki, herbata z cytryną
- OBIAD: Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami (seler, śmietana, mąka pszenna), pierogi leniwe (mąka pszenna, jajka, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, ciastka z ziarnami (mąka pszenna, jajka), herbata galicyjska z malinami
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane z granolą owocową (truskawka, jęczmień, orzechy, owies) na mleku, chleb ze słonecznikiem i pszenny (mąka pszenna) z masłem, powidło, herbata z cytryną
- OBIAD: Tradycyjny rosół z makaronem (seler, mąka pszenna, jajka), filet drobiowy po parysku (mleko, mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), marchew z jabłkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Koktajl borówkowy na jogurcie (wyrób własny, pałki kukurydziane, woda niegazowana
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna, ogórek zielony, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z zielonego groszku z grzankami (seler, śmietana, mąka pszenna, jajka, soja), gulasz wieprzowy z kaszą wiejską (mąka pszenna), surówka Colesław, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Galaretka owocowa, herbatniki (mąka pszenna), woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), sałata lodowa, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa z zacierką (seler, śmietana, mąka pszenna, jajka), ryba w panierce (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), bukiet warzyw, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Tarta z jabłkiem (mąka pszenna, jajka), woda ABC