Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 6 do 10 listopada 2023 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasztet drobiowy (soja), ogórek kiszony, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa brokułowa z zacierką (mąka pszenna, seler, śmietana, jajka), risotto z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym (seler), surówka z kapusty pekińskiej, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kołacz z serem (mąka pszenna, jajka, białko mleka), kakao naturalne na mleku
WTOREK
- ŚNIADANIE: Owsianka na mleku z miodem, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, dżem owocowy (truskawka), herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa grysikowa na rosole (seler), kotlet schabowy (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), mizeria (śmietana), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kisiel z czarnej porzeczki /wyrób własny/, paluszki (mąka pszenna), woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa krakowska drobiowa (soja), papryka żółta, szczypiorek, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa gulaszowa z ziemniakami (seler), makaron z pieczonym jabłkiem (mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, wafelki śmietankowe (mąka pszenna), woda ABC
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb ze słonecznikiem i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ser żółty, (białko mleka), rzodkiewka, ogórek zielony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa koperkowa z ryżem (seler, mąka pszenna, śmietana), pieczeń rzymska z sosem (mąka pszenna, jajka), kluski cięte (mąka pszenna, jajka), surówka z kapusty czerwonej, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Deser z jogurtem naturalnym, musem owocowym i granolą czekoladową (jęczmień, owies, soja), chrupki kukurydziane, herbata z cytryną
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, filet z makreli w pomidorach, papryka zielona, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem z dyni z groszkiem ptysiowym (seler, śmietana, mąka pszenna, jajka), naleśniki z serem i sosem czekoladowym (mąka pszenna, jajka, soja, mleko, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, wafle lekkie (mąka pszenna), sok przecierowy Kubuś