Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 23 do 27 października 2023 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Chleb ze słonecznikiem i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), sałata zielona, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa jarzynowa z ryżem (mąka pszenna, seler, śmietana), makaron z serem (mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Drożdżówka z nadzieniem owocowym (mąka pszenna, jajka), kakao naturalne na mleku
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku z granolą czekoladową (jęczmień, orzechy, owies, kakao), chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, miód, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem literki (mąka pszenna, jajka, seler), bitki wieprzowe w sosie własnym, ziemniaki puree (mleko), bukiet warzyw, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, wafle śmietankowe (mąka pszenna, jajka), woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, owies) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, parówki drobiowe (soja), ketchup, ogórek zielony, herbata z cytryną
- OBIAD: Barszcz zabielany z ziemniakami (seler, mąka pszenna, śmietana), pierogi ruskie (mąka pszenna, jajka, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Gruszka, wafitki zbożowo-ryżowe (mąka pszenna), soczek 100% Tymbark
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasztet drobiowy (soja), papryka żółta, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem paprykowo-pomidorowy z groszkiem ptysiowym (seler, mąka pszenna, jajka, śmietana), frykadelki z ryżem w sosie (mąka pszenna, jajka, śmietana), fasolka szparagowa z masłem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Koktajl brzoskwiniowy z jogurtem naturalnym, herbatniki (mąka pszenna, jajka), herbata z cytryną
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, filet z makreli w pomidorach, ogórek kiszony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z cukinii z zacierką (seler, śmietana, jajka, mąka pszenna), racuchy z jabłkami (mąka pszenna, jajka, mleko), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Babka piaskowa (mąka pszenna, jajka), jabłko deserowe, woda mała