Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 9 do 13 października 2023 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, szynka domowa (soja), papryka żółta, sałata zielona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa brokułowa z ryżem i koperkiem (mąka pszenna, seler, śmietana), spaghetti bolognese (mąka pszenna, seler, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, pałki kukurydziane, woda niegazowana
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane z granolą owocową (jęczmień, orzechy, owies, soja, truskawki) na mleku , chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, dżem owocowy niskosłodzony (truskawka), herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z tartym ciastem i natką pietruszki (seler, mąka pszenna, jajka), kotlet po parysku (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), surówka z marchwi i jabłka, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, chałka (jajka, mąka pszenna), soczek 100% z rurką
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, polędwica sopocka (soja), rzodkiewka, ogórek zielony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z cukinii z groszkiem ptysiowym (seler, śmietana, mąka pszenna, jajka), pierogi ruskie (mąka pszenna, jajka, białko mleka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus ze świeżych owoców (melon żółty, jabłko, pomarańcza), talarki (mąka pszenna, jajka), woda niegazowana
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna, papryka czerwona, szczypiorek, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa jarzynowa z makaronem (seler, mąka pszenna, śmietana), pałka z kurczaka, ziemniaki z koperkiem (mleko), surówka z kapusty pekińskiej, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Gruszka, wafelek śmietankowy (mąka pszenna), herbata z cytryną
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb ze słonecznikiem i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, filet z makreli w pomidorach (soja), ogórek kiszony, kiełki rzodkiewki, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa z zacierką (mąka pszenna, jajka, seler, śmietana), ryba panierowana (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), surówka z cukinii, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Tarta z jabłkami (mąka pszenna, jajka), woda ABC Junior