Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 25 do 29 września 2023 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, polędwica sopocka drobiowa (soja), kiełki rzodkiewki, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa z ryżem (mąka pszenna, seler, śmietana), makaron penne z kurczakiem i szpinakiem (mąka pszenna, seler), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Drożdżówka z nadzieniem owocowym (mąka pszenna), kakao naturalne na mleku
WTOREK
- ŚNIADANIE: Chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, płatki kukurydziane z granolą czekoladową (jęczmień, orzechy, owies, soja) na mleku, dżem owocowy niskosłodzony (truskawki), herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem literki i natką pietruszki (seler, mąka pszenna, jajka), bitki wieprzowe w sosie (mąka pszenna), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), surówka z białej i czerwonej kapusty, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Śliwka, wafelek śmietankowy (mąka pszenna), herbata z cytryną
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), szczypiorek, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami (seler, mąka pszenna, śmietana), naleśniki z serem i owocami (białko mleka, mąka pszenna, jajka, mleko), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, pałeczki kukurydziane, woda niegazowana
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna , rzodkiewka, ogórek świeży, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa jarzynowa z zacierką (seler, mąka pszenna, śmietana, jajka), karczek duszony, ziemniaki z koperkiem (mleko), surówka z cukinii, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Brzoskwinia, wafle ryżowe, soczek z rurką
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), ogórek kiszony, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa koperkowa z ryżem (mąka pszenna, seler, śmietana), ryba panierowana (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Babka piaskowa (mąka pszenna, jajka), kisiel porzeczkowy – wyrób własny, woda niegazowana