Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 11 do 15 września 2023 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), ogórek świeży, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Krupnik zabielany z natką pietruszki (mąka pszenna, seler, śmietana), makaron spaghetti bolognese (mąka pszenna, seler), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kołacz z serem (mąka pszenna, jajka), kakao naturalne na mleku
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, dżem owocowy niskosłodzony (truskawki), herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa marchwiowo-cebulowa z makaronem muszelka mała (seler, śmietana, mąka pszenna), jeżyki drobiowe (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), mix sałat, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Arbuz, wafelek śmietankowy ( mąka pszenna), woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, parówki z szynki (soja), keczup, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z zielonego groszku z groszkiem ptysiowym (seler, mąka pszenna, jajka, śmietana), pierogi leniwe (mąka pszenna, jajka, ser), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Śliwka, pałeczki kukurydziane, herbata z cytryną
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb ze słonecznikiem i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna, papryka czerwona, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa jarzynowa z ryżem (seler, mąka pszenna), sznycel mielony (mąka pszenna, jajka), ziemniaki z koperkiem (mleko), mizeria (śmietana), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, talarki (mąka pszenna), soczek 100% Tymbark
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ser żółty (białko mleka), rzodkiewka, szczypiorek, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z cukinii z makaronem kolanko ozdobne (mąka pszenna, seler, śmietana), ryba panierowana (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), surówka z kapusty kiszonej, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Tarta z jabłkami (mąka pszenna, jajka), woda niegazowana ABC Junior