Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 24 do 28 lipca 2023 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), papryka żółta, sałata lodowa, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem z brokułów z grzankami (seler, soja, śmietana, mąka pszenna), kasza wiejska z gulaszem wieprzowym (mąka pszenna, śmietana), pomidor, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, ciastka maślane (mąka pszenna), herbata z cytryną
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki owsiane na mleku z owocami /borówka, jabłko/, chleb ze słonecznikiem i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, powidło śliwkowe, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa jarzynowa z kalarepką i makaronem (seler, śmietana, mąka pszenna), filet drobiowy w cieście włoskim (mąka pszenna, jajka), ziemniaki z koperkiem (mleko), marchew z jabłkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Arbuz, talarki Lajkonik (mąka pszenna), sok Tymbark 100%
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja), ogórek świeży, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Kapuśniak z ziemniakami (seler), naleśniki z serem i owocami (mąka pszenna, jajka, mleko), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Babka piaskowa (mąka pszenna, jajka), jabłko deserowe, woda niegazowana
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa krakowska drobiowa (soja), ogórek kiszony, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Grysikowa na rosole z natką pietruszki (seler), bitki wieprzowe w sosie własnym, kluski śląskie (mąka pszenna, jajka), surówka z czerwonej kapusty, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kisiel porzeczkowy – wyrób własny, wafelek śmietankowy (mąka pszenna), herbata z cytryną
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne, chleb ze słonecznikiem i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, twarożek biały, papryka czerwona, szczypiorek, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa z ryżem (mąka pszenna, seler), ryba panierowana (mąka pszenna, jajka), ziemniaki z koperkiem (masło), buraczki, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Porcja świeżych owoców /melon żółty, kiwi, malina/, rogalik krucho drożdżowy (mąka pszenna, jajka), woda niegazowana