Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 14 do 21 lipca 2023 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa krakowska z fileta (soja), ogórek kiszony, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem z cukinii z groszkiem ptysiowym (seler, mąka pszenna, śmietana, jajka), makaron z serem (mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Arbuz, pałeczki kukurydziane, herbata z cytryną
WTOREK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna, pomidor, szczypiorek,
herbata z cytryną - OBIAD: Rosół z tartym ciastem i natką pietruszki (seler, mąka pszenna, jajka), nugetsy z kurczaka (mąka pszenna, jajka), ziemniaki z koperkiem (masło), fasolka szparagowa z masłem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Drożdżówka z nadzieniem owocowym (mąka pszenna, jajka), galaretka owocowa – wyrób własny, woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, parówki z szynki (soja), keczup, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Krupnik zabielany z natką pietruszki (seler, śmietana, mąka pszenna), makaron kokardka z mięsem i warzywami (seler, mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Śliwka, talarki (mąka pszenna, jajka), woda ABC
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, miód naturalny, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa koperkowa z makaronem (seler, mąka pszenna, śmietana), kotlet schabowy (mąka pszenna, jajka), ziemniaki z koperkiem (masło), mizeria (śmietana), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Ciastka maślane (mąka pszenna), sok przecierowy Kubuś
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb ze słonecznikiem i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja), ogórek świeży, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami (seler, mąka pszenna, śmietana), pierogi leniwe (ser, mąka pszenna, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Brzoskwinia/nektarynka, paluszki (mąka pszenna, jajka), woda niegazowana