Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 3 do 7 lipca 2023 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja), ogórek kiszony, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Krupnik zabielany (seler, śmietana, mąka pszenna), makaron penne z kurczakiem i szpinakiem (mąka pszenna, śmietana), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Sok przecierowy 100% Kubuś, chrupki kukurydziane, herbatnik (mąka pszenna, jajka)
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki owsiane na mleku, chleb razowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, dżem owocowy niskosłodzony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa grysikowa na rosole (seler), bitki w sosie własnym, ziemniaki młode z koperkiem (masło), buraczki czerwone młode, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kisiel z czarnej porzeczki – wyrób własny, kołacz z serem (mąka pszenna, jajka), woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, polędwica sopocka drobiowa (soja), sałata lodowa, rzodkiewka, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa neapolitańska z kurczakiem i makaronem (seler, ser, mąka pszenna), kasza manna z musem truskawkowym, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Arbuz, wafelek śmietankowy (mąka pszenna), herbata z cytryną
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna, szczypiorek, pomidor herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z cukinii z zacierką (seler, śmietana, mąka pszenna, jajka), nugettsy z kurczaka (mąka pszenna, jajka), ziemniaki młode z koperkiem (masło), surówka z kapusty pekińskiej, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Tarta z jabłkami (mąka pszenna, jajka), woda ABC Junior
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, makrela, ogórek świeży, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem paprykowo- pomidorowy z grzankami (seler, mąka pszenna, śmietana, soja), pierogi leniwe (mąka pszenna, jajka, ser), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Brzoskwinia/nektarynka, ciastka maślane (mąka pszenna), woda niegazowana