Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 15 do 19 maja 2023 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, filet pieczony z indyka (soja), rukola, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa marchewkowo-cebulowa z makaronem (seler, mąka pszenna, śmietana), risotto z kurczakiem w sosie serowo-śmietanowym (mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Sok przecierowy 100% Kubuś, pałeczki kukurydziane, herbatnik (mąka pszenna, jajka)
WTOREK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne (mąka pszenna, soja) na mleku, chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, jajecznica na maśle, papryka czerwona, ogórek świeży, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z tartym ciastem i natką pietruszki (seler), bitki wieprzowe w sosie własnym (mąka pszenna ), ziemniaki młode z koperkiem, surówka z czerwonej i białej kapusty, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Porcja owoców (truskawka, borówka, gruszka), wafelek śmietankowy (mąka pszenna), woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, parówki z szynki (soja), keczup, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem brokułowy z groszkiem ptysiowym (seler, mąka pszenna, jajka, śmietana), pierogi leniwe (mąka pszenna, ser, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Chałka (mąka pszenna, jajka), jabłko deserowe, herbata z cytryną
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, dżem niskosłodzony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa jarzynowa z zacierką (seler, jajka, mąka pszenna, śmietana), filet drobiowy w cieście (mąka pszenna, jajka), ziemniaki młode z koperkiem, sałata masłowa ze śmietaną i rzodkiewką, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, talarki Lajkonik (mąka pszenna, jajka), woda Abc Junior
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja), ogórek kiszony, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa koperkowa z ryżem (seler, mąka pszenna, śmietana), ryba panierowana z ziemniakami (mąka pszenna, jajka), marchew z jabłkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jogurt naturalny z nasionami chia, owocami i granolą czekoladową (jęczmień, soja) – wyrób własny, ciastka maślane (mąka pszenna), woda niegazowana