Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 8 do 12 maja 2023 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i pszenny z masłem, szynka tradycyjna (soja), sałata lodowa, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa z ryżem (seler, mąka pszenna, śmietana), spaghetti bolognesse (mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kakao naturalne (mąka pszenna, soja) na mleku, kołacz z serem (mąka pszenna, jajka), mandarynka
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane z granolą owocową (jęczmień, owies, soja) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy z masłem, miód naturalny, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa grysikowa na rosole z natką pietruszki (seler), jeżyki drobiowe (mąka pszenna, jajka), ziemniaki młode z koperkiem, surówka z włoskiej kapusty (majonez), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Winogrona, chrupki kukurydziane, woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb słonecznikowy i pszenny z masłem, kiełbasa krakowska drobiowa (soja), papryka zielona, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Barszcz czerwony z uszkami (seler, mąka pszenna, jajka), gulasz wieprzowy z kaszą wiejską (mąka pszenna), pomidor, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Gruszka, paluszki Lajkonik (mąka pszenna), woda niegazowana
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb wieloziarnisty i pszenny z masłem, ser żółty, ogórek kiszony, szczypiorek, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa z mini kluseczkami (seler, jajka, mąka pszenna, śmietana), sznycel mielony (mąka pszenna, jajka), ziemniaki młode z koperkiem, mizeria (śmietana), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Tarta z jabłkami (mąka pszenna, jajka), woda Abc Junior
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasta rybna (soja), ogórek świeży, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem z soczewicy z grzankami (seler, mąka pszenna, śmietana, soja), makaron z serem (mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, wafle ryżowe, soczek 100% Tymbark