Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 3 do 7 kwietnia 2023 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa krakowska drobiowa (soja), sałata lodowa, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Żurek z jajkiem i kiełbasą (seler, mąka pszenna, śmietana), risotto z kurczakiem i warzywami, pomidor, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Sok przecierowy 100% Kubuś, pałeczki kukurydziane, herbatnik (mąka pszenna, jajka)
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy z masłem, dżem owocowy niskosłodzony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa z mini kluseczkami (seler, mąka pszenna, śmietana), kotlet schabowy z ziemniakami (mąka pszenna, mleko, jajka), sałata masłowa ze śmietaną i rzodkiewką, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Babeczka wielkanocna (mąka pszenna, jajka), jabłko deserowe, woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne (mąka pszenna) na mleku, chleb pszenno-żytni i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, parówki z szynki (soja), keczup, ogórek świeży, herbata z cytryną
- OBIAD: Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami (seler, mąka pszenna, śmietana), pierogi z jagodami (mąka pszenna, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, paluszki Lajkonik (mąka pszenna, jajka), herbata z cytryną
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Mleko, chleb domowy i pszenny z masłem, pasta jajeczna z nutą chrzanu, rzeżucha, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem i natką pietruszki (seler, jajka, mąka pszenna), filet z kurczaka w cieście włoskim z ziemniakami (mleko, ser), marchew z jabłkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus do kieszonki, wafle lekkie (mąka pszenna), herbata z cytryną
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, makrela w pomidorach, papryka żółta, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem brokułowo-szpinakowy z grzankami (seler, mąka pszenna, soja, śmietana), makaron z serem (jajka, mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Rogalik z nadzieniem owocowym – wypiek o obniżonej zawartości cukru (mąka pszenna, jajka), woda ABC Junior