Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 27 do 31 marca 2023 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne (pszenica) na mleku, chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), rzodkiewka, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Krupnik zabielany z natką pietruszki (seler, mąka pszenna, śmietana), makaron penne z kurczakiem i szpinakiem (mąka pszenna, jajka, śmietana), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, wafle ryżowe naturalne, soczek 100% Tymbark
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane z granolą czekoladową (jęczmień, owies, soja) na mleku chleb słonecznikowy i pszenny z masłem, powidło śliwkowe, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem z cukinii z groszkiem ptysiowym (seler, mąka pszenna, śmietana, jajka), bitki wieprzowe w sosie z ziemniakami (mąka pszenna, mleko), mizeria (śmietana), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Porcja owoców (truskawka, winogrono, kiwi), wafelek śmietankowy (mleko, mąka pszenna), woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa krakowska drobiowa (soja), sałata lodowa, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa fasolowa z ziemniakami (seler, mąka pszenna, śmietana), naleśniki z serem polane musem czekoladowym (ser, mąka pszenna, jajka, mleko, soja, orzechy), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Gruszka, talarki Lajkonik (mąka pszenna, jajka), lemoniada z miętą, miodem i cytryną
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ser żółty, ogórek zwykły, papryka zielona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa grysikowa na rosole z warzywami i natką pietruszki (seler), pałka z kurczaka z ziemniakami (mleko), sałata lodowa z warzywami, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus Kubuś do kieszonki, ciastka z ziarnami (mąka pszenna, orzechy), herbata z cytryną
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Mleko, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta rybna, szczypiorek, ogórek kiszony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa z makaronem (seler, mąka pszenna, jajka, śmietana), ryż z truskawkami (śmietana), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Drożdżówka z nadzieniem owocowym (mąka pszenna, jajka), jabłko deserowe, woda niegazowana