Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 20 do 24 marca 2023 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ser żółty, sałata lodowa, papryka żółta herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa koperkowa z zacierką (seler, mąka pszenna, jajka, śmietana), gulasz z udźca indyka z kaszą wiejską (mąka pszenna), pomidor, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mandarynka, paluszki Lajkonik (mąka pszenna, jajka), woda niegazowana
WTOREK
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i pszenny z masłem, pasta jajeczna, pomidor, szczypiorek, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem literki i natką pietruszki (seler, jaja, mąka pszenna), filet z kurczaka duszony w ziołach z ziemniakami (mąka pszenna, mleko), surówka z kapusty włoskiej, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Chałka pleciona (mąka pszenna, jajka), jabłko deserowe, kakao naturalne (pszenica) na mleku
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja), rzodkiewka, ogórek świeży, herbata z cytryną
- OBIAD: Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami (seler, mąka pszenna, śmietana), pierogi ruskie (ser, mąka pszenna, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Porcja owoców (melon żółty, kiwi, mandarynka), ciastka maślane (mąka pszenna, jajka), woda ABC Junior
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja), ogórek kiszony, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa brokułowa z ryżem (seler, mąka pszenna, śmietana), mielony drobiowy z ziemniakami (mąka pszenna, jajka, mleko), buraczki czerwone, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Tarta z jabłkami – wypiek o obniżonej zawartości cukru, (mąka pszenna, jajka), herbata galicyjska z malinami
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Owsianka (soja) na mleku, chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, dżemem owocowym niskosłodzonym, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa marchewkowo-cebulowa z makaronem (seler, mąka pszenna, jajka, śmietana), ryba panierowana z ziemniakami (mąka pszenna, jajka), bukiet warzyw z wody, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Ptasie mleczko z galaretką okraszane czekoladą – wyrób własny, pałeczki kukurydziane, woda niegazowana