Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 13 do 17 marca 2023 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne (pszenica) na mleku, chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa krakowska drobiowa (soja), pomidor, sałata lodowa, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa grysikowa na rosole z warzywami i natką pietruszki (seler), spaghetti bolognese (mąka pszenna, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, chrupki kukurydziane, woda niegazowana
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane z granolą owocową (jęczmień, owies, soja) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy z masłem, miód naturalny wielokwiatowy, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z zielonego groszku z grzankami (seler, śmietana, soja, mąka pszenna), pierś z kurczaka po parysku z ziemniakami (mąka pszenna, jajka, mleko), marchew z jabłkiem i pomarańczą, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Rogalik krucho-drożdżowy (mąka pszenna, jajka), jabłko deserowe, woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, parówki z szynki z ketchupem, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa neapolitańska z kurczakiem i makaronem (seler, mąka pszenna, śmietana, jajka, ser), kasza manna z musem truskawkowym (mleko), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kubeczek winogron, wafle lekkie (mąka pszenna), soczek 100% Tymbark
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb wielozianisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, ser żółty, ogórek kiszony, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa z ryżem (seler, mąka pszenna, śmietana), klops w sosie (mąka pszenna, jajka), kluski śląskie (mąka pszenna, jajka), surówka z czerwonej kapusty, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jogurt naturalny z nasionami chia, owocami i granolą czekoladową (jęczmień, soja) – wyrób własny, ciastka maślane (mąka pszenna), herbata z cytryną
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne (pszenica) na mleku, chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasta z rybna, twarożek, szczypiorek, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Barszcz czerwony z uszkami (seler, mąka pszenna, jajka), racuchy z jabłkami (mąka pszenna, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kołacz z serem (mąka pszenna, jajka), mandarynka, woda niegazowana ABC