Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 6 do 10 marca 2023 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasta z awokado (ser), papryka czerwona, ogórek świeży, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem pomidorowo-paprykowy z groszkiem ptysiowym (seler, jajka, śmietana), risotto z kurczakiem w sosie śmietanowym (mąka pszenna), duszona marchewka na ciepło, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mandarynka, ciastka z ziarnami (mąka pszenna, jajka), sok 100 % Tymbark
WTOREK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne (pszenica) na mleku, chleb domowy i pszenny z masłem, szynka tradycyjna (soja), sałata lodowa, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Kapuśniak z ziemniakami (seler), makaron z pieczonym jabłkiem (mąka pszenna, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Drożdżówka z nadzieniem owocowym (mąka pszenna, jajka), lemoniada z limonką, pomarańczą i miodem – wyrób własny
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, powidło niskosłodzone, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa jarzynowa z ryżem (seler, mąka pszenna, śmietana), bitki ze schabu w sosie z ziemniakami (mleko, mąka pszenna), buraczki czerwone, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Porcja owoców – kiwi, melon żółty, gruszka, paluszki Lajkonik (mąka pszenna, jajka), herbata z cytryną
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja), ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem literki i natką pietruszki (seler, mąka pszenna, jajka), karczek duszony z ziemniakami (mąka pszenna, mleko), fasolka szparagowa, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus Kubuś do kieszonki, chałka (mąka pszenna, jajka), woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, jajecznica, szczypiorek, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa brokułowo-szpinakowa z makaronem (seler, mąka pszenna, śmietana, jajka), pierogi leniwe z serem (mąka pszenna, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kisiel z czarnej porzeczki – wyrób własny, wafelek śmietankowy, (mąka pszenna, jajka), woda niegazowana