Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 20 do 24 lutego 2023 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja), papryka czerwona i żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa z makaronem (seler, mąka pszenna, śmietana), gulasz z udźca indyka z kaszą wiejską (mąka pszenna), bukiet warzyw, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Winogrona bezpestkowe, chrupki kukurydziane, woda niegazowana
WTOREK
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, twarożek naturalny, szczypiorek, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa marchwiowo cebulowa z ryżem (seler, śmietana, mąka pszenna), kotlet schabowy z ziemniakami (mąka pszenna, jajka, mleko), surówka z kapusty pekińskiej i cukinii, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kołacz z serem (mąka pszenna, jajka, mleko), jabłko deserowe, kakao naturalne (mąka pszenna)
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb słonecznikowy i pszenny z masłem, kiełbasa krakowska drobiowa (soja), sałata lodowa, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem z soczewicy z grzankami (seler, mąka pszenna, śmietana), makaron z serem (mleko, mąka pszenna, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kisiel owocowy- wyrób własny, wafelek śmietankowy (mąka pszenna), herbata z miodem
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, powidło śliwkowe, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem i natką pietruszki (seler, mąka pszenna, jajka), jeżyki drobiowe z ziemniakami (mąka pszenna, jajka, mleko), marchew z jabłkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Tarta z jabłkami – wypiek o obniżonej zawartości cukru (mąka pszenna, jajka), woda niegazowana Junior
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne (mąka pszenna) na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, makrela w pomidorach, ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z cukinii z zacierką (seler, mąka pszenna, śmietana), ryż z truskawkami (śmietana), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Talarki lajkonik (mąka pszenna), mandarynka, sok 100% Kubuś pet