Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 23 do 27 stycznia 2023 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne (mąka pszenna) na mleku, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja), ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa z makaronem (seler, śmietana, mąka pszenna, jajka), gulasz z udźca indyka z kaszą wiejską (mąka pszenna, seler), pomidor, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Sok przecierowy 100% Kubuś, pałeczki kukurydziane
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane z granolą owocową (jęczmień, owies, soja) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, dżem niskosłodzony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ryżowa na rosole z natką pietruszki (seler, śmietana, mąka pszenna), kotlet drobiowy po parysku z ziemniakami (mleko, mąka pszenna, jajka), marchew z jabłkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Koktajl truskawkowy na bazie jogurtu naturalnego, paluszki Lajkonik (mąka pszenna), herbata z cytryną
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb słonecznikowy i pszenny z masłem, kiełbasa krakowska drobiowa (soja), sałata lodowa, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Żurek z ziemniakami i kiełbaską (seler, śmietana, mąka pszenna, soja), makaron z pieczonym jabłkiem (mąka pszenna, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kołacz z serem (mąka pszenna, mleko, jajka), mandarynka, kakao naturalne (mąka pszenna, soja) na mleku
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna, szczypiorek, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa z ryżem (seler, jajka, mąka pszenna), bitki wieprzowe w sosie własnym (mąka pszenna), ziemniaki (mleko), fasolka szparagowa na maśle, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kubeczek owoców – melon żółty, borówka, ciastka z ziarnami (mąka pszenna, mleko, jajka), woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, filet z makreli (gorczyca, soja, mleko, soja), pomidor, papryka zielona, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem brokułowo-szpiankowy z rumianymi grzankami (seler, mąka pszenna, śmietana), pierogi ruskie (mąka pszenna, jajka, ser), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus Kubuś do kieszonki, chałka (mąka pszenna), woda niegazowana