Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 9 do 13 stycznia 2023 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (soja, mleko), papryka żółta i czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa z ryżem (seler, śmietana, mąka pszenna), makaron z mięsem mielonym i warzywami (mąka pszenna, seler, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Drożdżówka z nadzieniem owocowym (mąka pszenna, mleko, jajka), kakao naturalne (pszenica) na mleku
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, dżem owocowy niskosłodzony, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem literki (seler, jajka), kotlet drobiowy z ziemniakami (mąka pszenna, mleko), marchew z jabłkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus ze świeżych owoców, ciastka śmietankowe (mąka pszenna, mleko) woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i bułkowy z masłem, kiełbasa krakowska (soja), mix sałat, ogórek świeży, herbata z cytryną
- OBIAD: Kapuśniak z ziemniakami (seler), naleśniki z serem i owocami (jajka, mąka pszenna, mleko), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, paluszki Lajkonik (mąka pszenna), herbata z cytryną
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb słonecznikowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, jajecznica na maśle, szczypiorek, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa kalafiorowa z zacierką (seler, mąka pszenna, jajka), schab w sosie własnym (mąka pszenna), kluski śląskie (mąka pszenna, jajka), surówka z czerwonej kapusty, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mandarynka, rogalik krucho drożdżowy (mąka pszenna, jajka), woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Mleko, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ser żółty, sałata masłowa, ogórek kiszony, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem pomidorowy z groszkiem ptysiowym (seler, jajka, mąka pszenna), ryba panierowana z ziemniakami (mąka pszenna, jajka, mleko), bukiet warzyw, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Wafle lekkie (mąka pszenna), jabłko deserowe, sok 100 % Tymbark pet