Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 2 do 6 stycznia 2023 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna, ogórek kiszony, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Krupnik zabielany z warzywami (seler, śmietana, mąka pszenna), makaron penne z kurczakiem i szpinakiem (mąka pszenna, seler, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Chałka (mąka pszenna, mleko, jajka), mandarynka, herbata owocowa
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane z granolą owocową (mąka pszenna, soja, jęczmień, owies) na mleku, chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, miód, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa z zacierką (seler, śmietana, mąka pszenna, jajka), bitki wieprzowe w sosie z ziemniakami (mąka pszenna, seler), brokuł z kalafiorem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko deserowe, chrupki kukurydziane, woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb słonecznikowy i bułkowy z masłem, parówki z indyka (jaja, mleko, seler, gorczyca), keczup, pomidor, szczypiorek, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ziemniaczana (seler), pierogi ruskie (jajka, mąka pszenna, ser), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Galaretka owocowa, ciastka z ziarnami (mąka pszenna, jaja, orzechy), soczek z rurką Tymbark
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne (pszenica) na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta z awokado (ser), kiełki rzodkiewki, ogórek świeży, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa grysikowa na rosole z natką pietruszki (seler), frykadelki z ziemniakami (mąka pszenna, jajka),surówka z kapusty kiszonej, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Tarta z jabłkami (mąka pszenna, jajka), woda ABC Junior
PIĄTEK
- NIECZYNNE