Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 28 listopada do 2 grudnia 2022 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, szynka tradycyjna (soja, mąka pszenna, gorczyca), rzodkiewka, sałata masłowa, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa z makaronem (seler, śmietana, mąka pszenna, jajka) risotto z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym (mąka pszenna), surówka z cukinii, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Talarki Lajkonik (mąka pszenna), jabłko deserowe, sok 100% Kubuś pet
WTOREK
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy, papryka żółta, ogórek kiszony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa jarzynowa z ryżem (seler, śmietana, mąka pszenna), makaron z pieczonym jabłkiem (mąka pszenna, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Drożdżówka z nadzieniem owocowym (mąka pszenna, jajka), kakao naturalne (mąka pszenna, soja) na mleku
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, powidło śliwkowe, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem gwiazdki (mąka pszenna, jajko) i natką pietruszki (seler), bitki wieprzowe w sosie własnym (śmietana, mąka pszenna), ziemniaki (mleko), surówka z czerwonej kapusty, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus ze świeżych owoców (cytrusy), wafle śmietankowe (mąka pszenna, jajka, mleko), herbata z cytryną
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne (mąka pszenna, soja) na mleku, chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, parówki z keczupem, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami (seler, śmietana), pierogi leniwe (ser, jajka, mąka pszenna), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mandarynka, rogalik krucho drożdżowy (mąka pszenna, jajka, mleko), woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, jajecznica, ogórek zielony, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa z zacierką (seler, śmietana, mąka pszenna), ryba panierowana (mąka pszenna, jajka), bukiet warzyw, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Porcja owoców – winogrono, kiwi; pałeczki kukurydziane, woda niegazowana