Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 10 do 14 października 2022 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa Inka (jęczmień, żyto) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, szynka naturalna (soja, mąka pszenna, gorczyca), ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa (seler, śmietana, mąka pszenna) z makaronem (mąka pszenna, jajka), gulasz z indyka (mąka pszenna, śmietana) z kaszą wiejską, surówka z cukinii, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Drożdżówka z dżemem (mąka pszenna, jajka, mleko), woda ABC Junior
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, dżem niskosłodzony, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół (seler) z tartym ciastem (mąka pszenna, jajka) i natką pietruszki, filet z kurczaka w ziołach z ziemniakami, surówka z marchwi, jabłka i pomarańczy, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, ciastka śmietankowe (mąka pszenna, orzechy, mleko, jajka), woda mineralna niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, filet pieczony z indyka (soja, mąka pszenna, gorczyca), pomidor, ogórek zielony, herbata z cytryną
- OBIAD: Żurek (seler, śmietana, mąka pszenna) z ziemniakami i kiełbaską, naleśniki (mleko, jajka, mąka pszenna) z serem i owocami, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Rogalik krucho – drożdżowy z nadzieniem różanym (mąka pszenna, jajka, mleko), jabłko, woda niegazowana
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne (mąka pszenna, soja) na mleku, chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna, rzodkiewka, sałata masłowa, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa (seler, śmietana) z ryżem, schab duszony w sosie koperkowym (seler, mąka pszenna, śmietana), kluski cięte (mąka pszenna, jajka), surówka z buraków i papryki czerwonej, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Koktajl na bazie jogurtu z borówką, chrupki kukurydziane, woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Mleko, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ser żółty, papryka czerwona, szczypiorek, herbata z cytryną
- OBIAD: Barszcz czerwony (seler) z uszkami (mąka pszenna, jajka), ryba panierowana (mąka pszenna, jajka) z ziemniakami (mleko), surówka z kiszonej kapusty, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Gruszka, talarki (mąka pszenna, jajko, sezam), soczek Tymbark z rurką