Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 3 do 7 października 2022 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa Inka (jęczmień, żyto), mleko, chleb bułkowy i razowy (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa krakowska drobiowa (soja, mąka pszenna, gorczyca, mleko), ogórek kiszony, sałata lodowa, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa (seler, śmietana) grochowa z makaronem (mąka pszenna, jajka), risotto (seler) z kurczakiem w sosie słodko – kwaśnym (śmietana), surówka z kapusty pekińskiej, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Chałka (mąka pszenna, mleko, jajka), mandarynka, woda niegazowana ABC
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane z granolą czekoladową na mleku (mąka owsiana, jęczmienna, soja), chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, dżem truskawkowy niskosłodzony, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem literki (seler, mąka pszenna, jaja) i natką pietruszki, pieczona karkówka w sosie własnym z ziemniakami (mleko), bukiet warzyw, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Galaretka owocowa, ciastka z ziarnami (mąka pszenna, jaja, orzechy), soczek z rurką Tymbark
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku (soja, mąka pszenna), chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, parówki z szynki (soja, mleko, gorczyca), ketchup, papryka zielona, herbata z cytryną
- OBIAD: Barszcz czerwony zabielany (seler, mąka pszenna, śmietana) z ziemniakami, kasza manna z truskawkami, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kubeczek winogron, pałeczki kukurydziane, woda niegazowana
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Płatki owsiane (owies) na mleku, chleb razowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, jajecznica, pomidor, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa kalafiorowa (seler, śmietana) z zacierką (mąka pszenna, jajka), sznycel mielony (mąka pszenna, jajka) z ziemniakami (mleko), kapusta kiszona zasmażana (mąka pszenna, masło), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Tarta z jabłkami (mąka pszenna, jajka, mleko), herbata z miodem
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa Inka (jęczmień, żyto), chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta rybna, papryka czerwona, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa koperkowa (seler, śmietana) z ryżem, makaron świderki (mąka pszenna, jajka) z serem, kompot z wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, paluszki Juniorki (mąka pszenna, jajka, sezam), woda niegazowana