Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 26 do 30 września 2022 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Mleko, chleb pszenny i słonecznikowy (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa krakowska podsuszana (soja, mąka pszenna, gorczyca), rzodkiewka, ogórek kiszony, herbata z cytryną
- OBIAD: Krupnik (seler) z warzywami, makaron kokardka (mąka pszenna, jajka) z mięsem mielonym zapiekany serem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, chrupki kukurydziane, woda niegazowana
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane z granolą owocową (mąka owsiana, jęczmienna, soja), na mleku, chleb razowy i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, miód naturalny wielokwiatowy lub powidło, herbata z cytryną
- OBIAD: Grysik na rosole (seler) z natką pietruszki, kotlet po nelsońsku (majonez) z ziemniakami (mleko), mizeria (śmietana), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus ze świeżych owoców (cytrusy), wafle śmietankowe (mąka pszenna, jaja, mleko), herbata owocowa
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (soja, mąka pszenna) na mleku, chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (mleko, jęczmień, soja, żyto), pomidor, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Kapuśniak (seler) z ziemniakami, pierogi ruskie (mąka pszenna, jajka, ser) okraszane masełkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Jabłko, soczek Kubuś pet 100%
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Płatki owsiane (pszenica, żyto, jęczmień) na mleku, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ser żółty, papryka czerwona, sałata masłowa, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa serowa (seler, mąka pszenna) z zacierką (mąka pszenna, jajka), schab duszony w sosie własnym (mąka pszenna, mleko), kluski cięte (mąka pszenna, jajka, masło), modra kapusta czerwona, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Gruszka, krakersy Junior safari (mąka pszenna, mleko, sezam, jaja), woda niegazowana ABC
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kakao (jęczmień, żyto), chleb razowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta z sera białego z awokado, rzodkiewka, szczypiorek, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem brokułowy (seler) z grzankami (mąka pszenna), ryba panierowana (mąka pszenna, jajka), ziemniaki (mleko)
surówka z marchwi, jabłka i pora, kompot z wieloowocowy - PODWIECZOREK: Panna cotta z malinami – wyrób własny, ciastka Łakotki (mąka pszenna, mleko, jaja), woda niegazowana