Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 19 do 23 września 2022 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, szynka wiejska (soja, mąka pszenna, gorczyca), ogórek zielony, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem z marchwi i pora (seler, śmietana, mąka pszenna) z zacierką (mąka pszenna, jajka), frykadelki w sosie (seler, mąka pszenna, śmietana) z kaszą wiejską, sałatka z pomidora i szczypiorku, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Ciasto drożdżowe ze śliwką (mąka pszenna, jajka, mleko), kakao (jęczmień, żyto)
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku z granolą czekoladową (mąka jęczmienna, owsiana), chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, dżem, herbata z cytryną
- OBIAD: Tradycyjny rosół (seler) z makaronem literki (mąka pszenna, jajka), jeżyki drobiowe (mąka pszenna, jajka, ser żółty) z ziemniakami (mleko), marchew z jabłkiem i pomarańczą, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Brzoskwinia, ciastka Łakotki (mąka pszenna, jajka, mleko), woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa Inka (jęczmień, żyto) na mleku, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna, szczypiorek, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ziemniaczana (seler, śmietana) z kiełbaską, ryż z truskawkami (śmietana), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Paluszki Lajkonik (mąka pszenna, jajka, sezam), soczek Tymbark z rurką
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Kaszka manna (mąka pszenna) na mleku, chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, kiełbaska krakowska (soja, mąka pszenna, gorczyca), sałata masłowa, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa jarzynowa (seler, śmietana) z ryżem (mąka pszenna, jajka), bitki ze schabu (mąka pszenna) z ziemniakami (mleko), buraczki czerwone z chrzanem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus do kieszonki, chrupki kukurydziane
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Mleko, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, filet z makreli w pomidorach, szczypiorek, papryka zielona, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem z dyni (seler, śmietana) z grzankami (mąka pszenna), łazanki (mąka pszenna, jajka) z kapustą i pieczarkami, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Porcja owoców – borówka i winogrono, herbatniki Petitki (mąka pszenna, jajka, mleko), woda niegazowana