Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 12 do 16 września 2022 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne (jęczmień, żyto), mleko, chleb pszenny i razowy (mąka pszenna) z masłem, filet pieczony z indyka (soja, mąka pszenna, gorczyca, mleko), pomidor, mix sałat, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa jarzynowa (seler, śmietana, mąka pszenna) z makaronem (mąka pszenna, jajka), risotto z kurczakiem w sosie słodko – kwaśnym (mąka pszenna), surówka z kapusty pekińskiej, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Drożdżówka z owocami (mąka pszenna, mleko, jajka), woda niegazowana
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane z granolą owocową (mąka owsiana, jęczmienna, soja), na mleku, chleb wieloziarnisty i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, miód naturalny wielokwiatowy lub powidło, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa grysikowa na rosole (seler) z natką pietruszki, bitki wieprzowe (mąka pszenna) z ziemniakami (mleko), brokuł z kalafiorem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Mus ze świeżych owoców (cytrusy), herbatniki Petitki (mąka pszenna, jaja, mleko), woda mineralna niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa (soja, mąka pszenna), mleko, chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony drobiowy (mleko, jęczmień, soja, żyto), ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Barszcz czerwony (seler), z uszkami (mąka pszenna, jajka), naleśniki z serem (mąka pszenna, jajka, mleko, ser), i musem truskawkowym (śmietana), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Nektarynka, chrupki kukurydziane, soczek Kubuś pet 100%
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Płatki owsiane (pszenica, żyto, jęczmień) na mleku, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ser żółty, papryka czerwona, rukola, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa (seler, śmietana) z zacierką (mąka pszenna, jajka), pałeczka z kurczaka z ziemniakami (mleko), mizeria (śmietana), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, krakersy Junior safari (mąka pszenna, mleko, sezam, jaja), woda niegazowana ABC
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Bawarka (jęczmień, żyto), mleko, chleb razowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta z awokado i sera, rzodkiewka, szczypiorek, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa (seler, śmietana) z ryżem, ryba panierowana (mąka pszenna, jajka), z ziemniakami (mleko), surówka z marchwi, jabłka i pora, kompot z wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kisiel owocowy – wyrób własny, ciastka z ziarnami (mąka pszenna, mleko, jaja), woda niegazowana