Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 5 do 9 września 2022 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa Inka (jęczmień, żyto), mleko, chleb bułkowy i razowy (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa krakowska drobiowa (soja, mąka pszenna, gorczyca, mleko), ogórek kiszony, sałata lodowa, herbata z cytryną
- OBIAD: Krupnik zabielany (seler, śmietana, mąka pszenna) z warzywami,
- makaron (mąka pszenna, jajka) z mięsem w sosie pomidorowym (mąka pszenna, seler), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Chałka (mąka pszenna, mleko, jajka), jabłko deserowe, herbata z galicyjska z malinami
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane z granolą czekoladową na mleku (mąka owsiana, jęczmienna, soja), chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, dżem truskawkowy niskosłodzony, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z tartym ciastem (seler, mąka pszenna, jaja) i natką pietruszki, kotlet drobiowy po parysku (mąka pszenna, jaja, mleko) z ziemniakami (masło), fasolka szparagowa na maśle, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Galaretka owocowa, ciastka łakotki (mąka pszenna, jaja, mleko), lemoniada z cytryną, pomarańczą i miętą
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne na mleku (soja, mąka pszenna), chleb wieloziarnisty i pszenny (mąka pszenna) z masłem, parówki z szynki (soja, mleko, gorczyca), ketchup, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ziemniaczana (seler, mąka pszenna), pierogi leniwe – wyrób własny (mąka pszenna, jajka, ser), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kubeczek winogron, pałeczki kukurydziane, woda niegazowana
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Kasza manna (pszenica, żyto, jęczmień) na mleku, chleb razowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, jajecznica, ogórek świeży, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa marchwiowo-dyniowa (seler, śmietana) z makaronem (mąka pszenna, jajka), sznycel mielony (mąka pszenna, jajka) z ziemniakami (masło), surówka z kiszonej kapusty, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Tarta z jabłkami (mąka pszenna, jajka, mleko), herbata z miodem
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa Inka (jęczmień, żyto), chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta rybna, papryka czerwona, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem brokułowy (seler, śmietana) z grzankami (mąka pszenna) racuszki z jabłkiem (mleko, mąka pszenna, jajka), kompot z wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, paluszki (mąka pszenna, jajka, sezam), woda niegazowana