Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 29 sierpnia do 2 września 2022 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kakao (mleko, soja, mąka pszenna), chleb pszenny i wieloziarnisty (mąka pszenna) z masłem, polędwica sopocka drobiowa (soja, mąka pszenna, gorczyca, mleko), papryka żółta, sałata masłowa, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa (seler, śmietana) z zacierką (mąka pszenna), duszone kuleczki mięsne w sosie pomidorowo-paprykowym (mąka pszenna, jajka), kasza wiejska (mąka pszenna, żyto) bukiet warzyw, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kołacz z serem (mąka pszenna, mleko, jajka), herbata z miodem
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki owsiane na mleku (mąka owsiana), chleb razowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ser żółty, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem (seler, mąka pszenna) bitka wieprzowa w sosie własnym (mąka pszenna) z ziemniakami (masło), mizeria (śmietana), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Nektarynka, ciastka z ziarnami (mąka pszenna, jaja, mleko), woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa inka (jęczmień, żyto) na mleku, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna (jajka), ogórek kiszony, szczypiorek, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem z cukinii (seler, śmietana) z grzankami (seler, śmietana), pierogi ruskie – wyrób własny (mąka pszenna, jajka, ser), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Sałatka owocowa (cytrusy), wafelek śmietankowy (gluten, jaja, orzechy, mleko), herbata z dzikiej róży
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku z granolą czekoladową (mąka jęczmienna, owsiana), chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, dżem owocowy (truskawka), herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa (seler) z ryżem, kotlet drobiowy panierowany (mąka pszenna, jajka) z ziemniakami (masło), marchew z jabłkiem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Rogalik krucho-drożdżowy (mąka pszenna, jajka, mleko), woda ABC Junior
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kawa zbożowa Inka (jęczmień, żyto) chleb razowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ryba makrela w pomidorach, papryka zielona, herbata z cytryną
- OBIAD: Barszcz czerwony zabielany (seler, śmietana) z ziemniakami, makaron z pieczonym jabłkiem (mąka pszenna, jajka), kompot z czarnej porzeczki
- PODWIECZOREK: Banan, chrupki kukurydziane, soczek Tymbark z rurką