Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 22 do 26 sierpnia 2022 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Mleko, chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, szynka wiejska (soja, mąka pszenna, gorczyca, mleko), ogórek zielony, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa (seler, śmietana) z makaronem mała muszelka (mąka pszenna, jajka), kuleczki mięsne wieprzowo-drobiowe z sosem (mąka pszenna, jaja) risotto z kukurydzą, surówka z białej kapusty z dodatkiem marchwi, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Drożdżówka z jabłkiem- wypiek na zamówienie o obniżonej zawartości cukru (mąka pszenna, jajka, mleko), lemoniada z cytryną, pomarańczą i miodem
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku z granolą owocową (mąka jęczmienna, owsiana), chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, dżemem truskawkowym niskosłodzonym, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół (seler) z tartym ciastem (mąka pszenna, jajka) i natką pietruszki, kotlet drobiowy panierowany (mąka pszenna, jajka), ziemniaki (masło), surówka z buraczków, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Śliwka, wafelki śmietankowe (gluten, jaja, orzechy, mleko i produkty pochodne), woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa inka (jęczmień, żyto) na mleku, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony (mąka pszenna, jajka), ogórek kiszony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ziemniaczana (seler, mąka pszenna) , makaron kokardka (mąka pszenna, jajka) z mięsem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Panna cotta z malinami i borówką (śmietana), pałeczki kukurydziane, woda niegazowana
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Płatki owsiane (mąka owsiana) na mleku, chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa krakowska (soja, mąka pszenna, gorczyca, mleko), sałata masłowa, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa kalafiorowa (seler, śmietana) z ryżem, bitki schabowe w sosie własnym z kluskami ciętymi (mąka pszenna, jajka), modra kapusta czerwona na ciepło, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Arbuz, mini herbatniki (mąka pszenna, jajka, mleko), woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Kakao naturalne (mleko) , chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta z sera białego, szczypiorek, papryka zielona lub czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa brokułowa (seler) z zacierką (mąka pszenna, jajka), ryba panierowana z ziemniakami (masło), surówka z marchwi i jabłka, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Gruszka, paluszki Lajkonik (mąka pszenna, jajka, sezam), woda niegazowana