Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 25 do 29 lipca 2022 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kakao (mleko, soja, mąka pszenna), chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, szynka wiejska (soja, mąka pszenna, gorczyca, mleko), ogórek zielony, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa (seler, pomidory, śmietana) z ryżem, makaron penne (mąka pszenna, jajka) z kurczakiem w sosie szpinakowym (seler, śmietana, mąka pszenna), surówka z kapusty pekińskiej, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Chałka z kruszonką (mąka pszenna, mleko, jajka), mus Kubuś do kieszonki
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku z granolą owocową (mąka jęczmienna, owsiana), chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, dżem, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół (seler) z makaronem nitki (mąka pszenna, jajka) i natką pietruszki, bitki ze schabu z ziemniakami (masło), mizeria (śmietana), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Banan, chrupki kukurydziane, woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa inka (jęczmień, żyto) na mleku, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna (jajka), ogórek kiszony, szczypiorek, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa (seler, śmietana) z zacierką (mąka pszenna, jajka), pierogi ruskie (mąka pszenna, jajka, ser biały) – własnej produkcji, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Kołacz z serem (mąka pszenna, jajka, ser biały), woda niegazowana z miętą, limonką i cytryną
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Płatki owsiane (mąka owsiana) na mleku z granolą czekoladową (mąka jęczmienna, owsiana), chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa krakowska (soja, mąka pszenna, gorczyca, mleko), rzodkiewka, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Kapuśniak (seler) z ziemniakami, spaghetti bolognese (seler, mąka pszenna, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Koktajl borówkowy na bazie jogurtu naturalnego, herbatniki Petitki (mąka pszenna, jajka, mleko), woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Mleko, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ryba makrela w pomidorach, szczypiorek, papryka zielona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z fasoli (seler) z ryżem, naleśniki (mąka pszenna, mleko, jajko) z serem i musem truskawkowym (mąka pszenna, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Śliwka, talarki lajkonik (mąka pszenna, jajka, sezam), woda niegazowana