Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 11 do 15 lipca 2022 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa Inka (mąka pszenna) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, kiełbaska krakowska podsuszana (soja, mąka pszenna, gorczyca, mleko), ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa (seler, pomidory, śmietana) z zacierką (jajka, mąka pszenna), nuggetsy z ryżem, surówka z cukinii, kompot z czarnej porzeczki
- PODWIECZOREK: Soczek Tymbark z rurką, chałka z kruszonką (mąka pszenna, jajka, mleko)
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku z granolą owocową (mąka jęczmienna, owsiana), chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem i dżemem, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa jarzynowa (seler) z ryżem, łazanki (jajka, mąka pszenna) z boczkiem i kiełbaską, kompot z czarnej porzeczki
- PODWIECZOREK: Sałatka owocowa, wafle śmietankowe (mąka pszenna, orzechy, mleko, jajka), woda mineralna niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna, pomidor, ogórek zielony, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół (seler) z makaronem nitki (mąka pszenna, jajka) i natką pietruszki, sznycel (mąka pszenna, jajka) z ziemniakami (masło), kapusta młoda zasmażana (masło, mąka pszenna), kompot z czarnej porzeczki
- PODWIECZOREK: Śliwka, tarta z serem (mąka pszenna, jajka, mleko), woda niegazowana
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Kasza manna (mąka pszenna) na mleku z granolą czekoladową (mąka jęczmienna, owsiana), chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, szynka naturalna (soja, mąka pszenna, gorczyca, mleko), rzodkiewka, sałata masłowa, herbata z cytryną
- OBIAD: Krupnik (seler) z warzywami, kotlet schabowy (jajka, mąka pszenna) z ziemniakami (masło), mizeria (śmietana), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Nektarynka, chrupki kukurydziane, orzeźwiający napój z limonką i miętą
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Mleko, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ryba makrela w pomidorach, papryka czerwona, szczypiorek, herbata z cytryną
- OBIAD: Barszcz czerwony (seler) z uszkami (jajka, mąka pszenna), racuszki (mleko, jajka, mąka pszenna) z jabłkami, kompot z czarnej porzeczki
- PODWIECZOREK: Banan, woda niegazowana ABC