Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 4 do 8 lipca 2022 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kakao (mleko, soja, mąka pszenna), chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, szynka wiejska (soja, mąka pszenna, gorczyca, mleko), ogórek zielony, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa (seler, śmietana) ogórkowa z ryżem, makaron penne (mąka pszenna, jajka) z sosem bolognesse pod serową pierzynką, kompot z czarnej porzeczki
- PODWIECZOREK: Kołacz z serem (mąka pszenna, mleko, jajka), soczek Tymbark z rurką
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku z granolą owocową (mąka jęczmienna, owsiana), chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, powidło lub miód, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół (seler) z tartym ciastem (mąka pszenna, jajka) i natką pietruszki, karczek duszony (seler) z kluskami ciętymi (mąka pszenna, jajka), buraczki czerwone z chrzanem, kompot z czarnej porzeczki
- PODWIECZOREK: Kubeczek winogron, chrupki kukurydziane, woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa inka (jęczmień, żyto) na mleku, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony (mąka pszenna, jajka), ogórek kiszony, sałata lodowa, herbata z cytryną
- OBIAD: Leczo (seler) z kiełbaską, kasza manna z musem truskawkowym, kompot z czarnej porzeczki
- PODWIECZOREK: Drożdżówka z dżemem (mąka pszenna, jajka, mleko), woda niegazowana z miętą i cytryną
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Płatki owsiane (mąka owsiana) na mleku z granolą czekoladową (mąka jęczmienna, owsiana), chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa krakowska (soja, mąka pszenna, gorczyca, mleko), rzodkiewka, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa serowa (seler, serek topiony) z makaronem małą muszelką (mąka pszenna, jajka), gulasz (seler, śmietana) z ziemniakami, sałata masłowa z rzodkiewką, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Nektarynka, ciastka łakotki (mąka pszenna, jajka, mleko), woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Mleko, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta serowa, szczypiorek, papryka zielona, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem z brokułów (seler, śmietana) z grzankami (mąka pszenna), ryba panierowana (mąka pszenna, jajko) z ziemniaki, surówka z młodej kapusty, kompot z czarnej porzeczki
- PODWIECZOREK: Jabłko, paluszki lajkonik (mąka pszenna, jajka, sezam), woda niegazowana