Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 27 czerwca do 1 lipca 2022 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kakao (mleko, soja, mąka pszenna), chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, szynka wiejska (soja, mąka pszenna, gorczyca, mleko), ogórek zielony, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa (seler, śmietana) z makaronem mała muszelka (mąka pszenna, jajka), ryż z truskawkami, kompot z czarnej porzeczki
- PODWIECZOREK: Chałka z kruszonką (mąka pszenna, mleko, jajka), mus Kubuś do kieszonki
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku z granolą owocową (mąka jęczmienna, owsiana), chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, dżem, herbata z cytryną
- OBIAD: Grysik na rosole (seler) z natką pietruszki, filet drobiowy (mąka pszenna, jajka) z młodymi ziemniakami (masło), surówka z cukinii, kompot z czarnej porzeczki
- PODWIECZOREK: Banan, chrupki kukurydziane, woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa inka (jęczmień, żyto) na mleku, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna (jajka), ogórek kiszony, szczypiorek, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pieczarkowa (seler, śmietana) z zacierką (mąka pszenna, jajka), gulasz (seler) z indyka w sosie pomidorowym z kaszą wiejską, fasolka szparagowa na maśle, kompot z czarnej porzeczki
- PODWIECZOREK: Mufinka (mąka pszenna, jajka, mleko), woda niegazowana z miętą, limonką i cytryną
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Płatki owsiane (mąka owsiana) na mleku z granolą czekoladową (mąka jęczmienna, owsiana), chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa krakowska (soja, mąka pszenna, gorczyca, mleko), rzodkiewka, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Barszcz czerwony (seler) z uszkami (mąka pszenna, jajka), rumsztyk (mąka pszenna, jajka) z ziemniakami, kapusta młoda zasmażana, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Koktajl borówkowy na bazie jogurtu naturalnego, herbatniki Petitki (mąka pszenna, jajka, mleko), woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Mleko, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ryba makrela w pomidorach, szczypiorek, papryka zielona, herbata z cytryną
- OBIAD: Krupnik (seler) z warzywami, naleśniki z serem (mleko, mąka pszenna, jajka) i owocami, kompot z czarnej porzeczki
- PODWIECZOREK: Arbuz, talarki Lajkonik (mąka pszenna, jajka, sezam), woda niegazowana