Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 20 do 24 czerwca 2022 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Mleko, chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, szynka wiejska (soja, mąka pszenna, gorczyca, mleko), ogórek zielony, rzodkiewka, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa kalafiorowa (seler) z makaronem małą muszelką (mąka pszenna, jajka), ryż z truskawkami (śmietana), kompot z czarnej porzeczki
- PODWIECZOREK: Drożdżówka (mąka pszenna, jajka, mleko), soczek z rurką Tymbark
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku z granolą czekoladową (mąka jęczmienna, owsiana), chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, powidło lub miód, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół (seler) z makaronem gwiazdki (mąka pszenna, jajka) i natką pietruszki, kotlet drobiowy panierowany (mąka pszenna, jajka) z młodymi ziemniakami (masło), mizeria (śmietana), kompot z czarnej porzeczki
- PODWIECZOREK: Jabłko, ciastka łakotki (mąka pszenna, jajka, mleko), woda niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa Inka (jęczmień, żyto) na mleku, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony (mąka pszenna, jajka), ogórek kiszony, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ziemniaczana (seler) zasmażana, makaron (mąka pszenna, jajka) z mięsem, kompot z czarnej porzeczki
- PODWIECZOREK: Panna cotta z malinami (śmietana), chrupki kukurydziane, woda niegazowana
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Płatki owsiane (mąka owsiana) na mleku, chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa krakowska (soja, mąka pszenna, gorczyca, mleko), sałata masłowa, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa jarzynowa (seler) z ryżem, pierogi leniwe (mąka pszenna, jajka), kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Porcja owoców – borówka i winogrono, herbatniki Petitki (mąka pszenna, jajka, mleko), woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Mleko, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasta z sera białego, szczypiorek, papryka zielona, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem marchwiowo-cebulowy (seler, śmietana) z grzankami (mąka pszenna), ryba panierowana z ziemniakami (masło), surówka z kapusty kiszonej, kompot z czarnej porzeczki
- PODWIECZOREK: Gruszka, paluszki Lajkonik (mąka pszenna, jajka, sezam), woda niegazowana