Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 06 do 10 czerwca 2022 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kakao (mleko, soja, mąka pszenna), chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, szynka wiejska (soja, mąka pszenna, gorczyca, mleko), ogórek zielony, pomidor, herbata z cytryną
- OBIAD: Krupnik (seler) zabielany (śmietana) z warzywami, mięso w sosie pomidorowym (seler, pomidory) z makaronem (mąka pszenna, jajka), kompot z czarnej porzeczki
- PODWIECZOREK: Kubeczek winogron, chrupki kukurydziane, woda niegazowana
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku z granolą owocową (mąka jęczmienna, owsiana), chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, powidło lub miód, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół z makaronem gwiazdki (mąka pszenna, jajka) i natką pietruszki, kasza manna z musem (śmietana) truskawkowym, kompot z czarnej porzeczki
- PODWIECZOREK: Chałka z kruszonką (mąka pszenna, mleko, jajka), mus Kubuś do kieszonki
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Kawa inka (jęczmień, żyto) na mleku, chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasztet pieczony (mąka pszenna, jajka), ogórek kiszony, sałata lodowa, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa z białych warzyw (seler) z ryżem (mąka pszenna), sznycel (mąka pszenna, jajko) z młodymi ziemniakami (masło), kapusta młoda zasmażana (mąka pszenna, masło), kompot z czarnej porzeczki
- PODWIECZOREK: Mufinka (mąka pszenna, jajka, mleko), woda niegazowana z mięta i cytryną
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Płatki owsiane (mąka owsiana) na mleku z granolą czekoladową (mąka jęczmienna, owsiana), chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa krakowska (soja, mąka pszenna, gorczyca, mleko), rzodkiewka, papryka czerwona, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa serowa (seler, serek topiony) z makaronem małą muszelką (mąka pszenna, jajka), karczek duszony (seler) z młodymi ziemniakami (masło), buraczki czerwone z chrzanem, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Koktajl borówkowy na bazie jogurtu naturalnego, herbatniki Petitki (mąka pszenna, jajka, mleko), woda niegazowana
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Mleko, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, ryba makrela w pomidorach, szczypiorek, papryka zielona, herbata z cytryną
- OBIAD: Krem brokułowy (seler, śmietana) z grzankami (mąka pszenna), makaron (mąka pszenna, jajko) z serem, kompot z czarnej porzeczki
- PODWIECZOREK: Truskawki, talarki lajkonik (mąka pszenna, jajka, sezam), woda niegazowana