Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie – Dział Stołówka poleca: jadłospis dla przedszkolaków od 30 maja do 03 czerwca 2022 roku.
PONIEDZIAŁEK
- ŚNIADANIE: Kawa Inka (mąka pszenna) na mleku, chleb razowy (mąka razowa) i bułkowy (mąka pszenna) z masłem, kiełbaską krakowską podsuszaną (soja, mąka pszenna, gorczyca, mleko), ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa jarzynowa (seler, mąka pszenna, śmietana) z makaronem (mąka pszenna, jajka), bitki ze schabu (seler) z kaszą wiejską (mąka pszenna), surówka z kapusty pekińskiej, kompot z czarnej porzeczki
- PODWIECZOREK: Soczek Tymbark z rurką, drożdżówka z dżemem (mąka pszenna, jajka, mleko)
WTOREK
- ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku z granolą owocową (mąka jęczmienna, owsiana), chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem i dżemem, herbata z cytryną
- OBIAD: Rosół (seler) z tartym ciastem (mąka pszenna, jajko) i natką pietruszki, ryż z musem (śmietana) truskawkowym, kompot z czarnej porzeczki
- PODWIECZOREK: Banan, ciastka śmietankowe (mąka pszenna, orzechy, mleko, jajka), woda mineralna niegazowana
ŚRODA
- ŚNIADANIE: Chleb domowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem i pastą jajeczną, (pomidor), ogórek zielony, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa pomidorowa (seler, śmietana) z ryżem filet z kurczaka w panierce panko (jajka, mąka pszenna) z ziemniakami (masło), surówka z selerem naciowym, kompot z czarnej porzeczki
- PODWIECZOREK: Arbuz, tarta z serem (mąka pszenna, jajka, mleko, ser biały), woda niegazowana
CZWARTEK
- ŚNIADANIE: Płatki owsiane (mąka owsiana) na mleku z granolą czekoladową (mąka jęczmienna, owsiana), chleb słonecznikowy i pszenny (mąka pszenna) z masłem, szynką naturalną (soja, mąka pszenna, gorczyca, mleko), rzodkiewką, sałatą masłową, herbata z cytryną
- OBIAD: Żurek (seler, śmietana, mąka pszenna) z kiełbaską i pieczywem (mąka pszenna), naleśniki (mleko, mąka pszenna, jajka) z serem podawane z owocami, kompot wieloowocowy
- PODWIECZOREK: Galaretka owocowa, jabłko, napój orzeźwiający z limonką i miętą
PIĄTEK
- ŚNIADANIE: Mleko, chleb razowy (mąka razowa) i pszenny (mąka pszenna) z masłem, serem żółtym papryką czerwoną, szczypiorkiem, herbata z cytryną
- OBIAD: Zupa ogórkowa (seler, śmietana) z zacierką (jajka, mąka pszenna), ryba panierowana z młodymi ziemniakami (masło) i koperkiem, surówka z młodej kapusty, kompot z czarnej porzeczki
- PODWIECZOREK: Gruszka, paluszki (mąka pszenna, jajko, sezam), woda niegazowana ABC