W środę (tj. 09 marca 2022 r.) w ramach Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej – Podprogram 2021 odbyły się warsztaty kulinarne dla osób które, otrzymały skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej w Grybowie do odbioru wsparcia żywnościowego.
Spotkanie cieszyło się dużym zainteresowanie, udowadniając, że gotowanie wcale nie musi być trudne i kosztowne. Chodzi o kreatywność i otwartość na nowe smaki. Z prostych i niedrogich składników stworzyć można niebanalne danie, które zachwyci swoim wyjątkowym smakiem i aromatem.
Na zakończenie warsztatów odbyła się degustacja przygotowanych potraw a osoby chętne mogły zapisać sobie przepisy, aby w domowym zaciszu móc odtworzyć prezentowane dania.
Program PPOŻ obejmuje przeprowadzenie:
- warsztatów kulinarnych (wspólne przygotowywanie posiłków prostych, pożywnych i zdrowych, z wykorzystaniem żywności z POPŻ oraz produktów sezonowych i lokalnych),
- warsztatów edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych),
- warsztatów żywieniowych (zasady zdrowego odżywiania, potrzeby żywieniowe, żywienie w różnych chorobach).