Rak jelita grubego jest drugim najczęstszym nowotworem złośliwym w Polsce. Każdego roku rozpoznawanych jest ponad 18 000 nowych przypadków. Wcześnie wykryty rak jest bardzo często wyleczalny.
CZY WIESZ
Rak jelita grubego
- Rak jelita grubego jest drugim najczęstszym nowotworem złośliwym w Polsce. Wcześnie wykryty rak jest bardzo często wyleczalny.
- Rak jelita grubego rozwija się ze zmian łagodnych, tak zwanych polipów.
- Każdego roku rozpoznaje się ponad 18.000 nowych przypadków.
Czym jest rak jelita grubego?
Rak jelita grubego jest drugim najczęstszym nowotworem złośliwym w Polsce, na który zapadają mężczyźni i kobiety. Rozwija się powoli, ze zmian łagodnych, tak zwanych polipów w obrębie jednej z części jelita grubego (kątnicy, wstępnicy, poprzecznicy, zstępnicy lub odbytnicy).
Jakie objawy powinny zaniepokoić?
Objawy nowotworów jelita grubego są uzależnione od umiejscowienia choroby w obrębie jelita oraz od stopnia zaawansowania choroby.
Do najczęściej występujących objawów należą:
- krwawienie z odbytnicy (powtarzające się);
- zmiana rytmu wypróżnień – pojawienie się i utrzymywanie niewyjaśnionej biegunki lub zaparcia;
- obecność krwi w stolcu;
- ból i skurcze brzucha;
- utrata masy ciała;
- anemia, osłabienie i brak apetytu.
Rak jelita grubego może nie dawać żadnych wyraźnych objawów we wczesnych stadiach, stąd często rozpoznawany jest dopiero w fazie zaawansowanej. Nie można więc lekceważyć badań profilaktycznych, gdyż w przypadku braku objawów we wczesnym etapie choroby, pozwalają wykryć jej początki.
W zależności od rodzaju zgłaszanych przez chorego objawów lekarz zdecyduje, które z badań i w jakiej kolejności należy wykonać, aby wykluczyć lub potwierdzić rozpoznanie raka jelita grubego.
Wczesna diagnoza to większa szansa na wyleczenie lub lepszą jakość życia.
Czynniki zwiększające ryzyko zachorowania
- Uwarunkowania genetyczne.
- Obecność w jelicie grubym gruczolaków.
- Stany zapalne jelit.
- Nieprawidłowa dieta.
- Nadużywanie alkoholu i palenie papierosów.
- Siedzący tryb życia.
Profilaktyka raka jelita grubego
- Utrzymanie prawidłowej masy ciała
Właściwą masę ciała określa się za pomocą wskaźnika – BMI = masa ciała [kg] / wzrost [m]2 – prawidłowa wartość wynosi 18,5 – 24,9 BMI.
- Zdrowa dieta
Darmowe plany żywieniowe dostępne na stronie https://diety.nfz.gov.pl (przejście do zewnętrznego serwisu i otwarcie nowej zakładki)
- Regularna aktywność fizyczna
Ruch reguluje pracę jelit, przyspiesza wypróżnienia. Zdrowa osoba dorosła powinna wykonywać codziennie min. 7500 kroków. Zalecane formy ruchu: spacery, marsze, biegi, nordic walking, jazda na rowerze.
- Badania profilaktyczne
Zalecenia dietetyczne
Wybieraj produkty bogate w:
- błonnik (warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych);
- kwasy omega-3 (olej rzepakowy i lniany, ryby, orzechy, pestki i nasiona);
- wapń (chude produkty mleczne), selen (orzechy brazylijskie, tuńczyk, łosoś, jaja kurze, ryż).
Ogranicz spożywanie:
- czerwonego mięsa oraz unikaj mięsa przetworzonego (poddawanego procesom uwydatniającym smak lub wydłużającym okres przydatności do spożycia takie jak smażenie, wędzenie, peklowanie, suszenie);
- produktów bogatych w tłuszcze (szczególnie tłuszcze nasycone);
- soli kuchennej oraz cukru;
- alkoholu.
Program badań przesiewowych
W ramach programu badań przesiewowych raka jelita grubego można wykonać bezpłatną profilaktyczną kolonoskopię. Program skierowany jest do osób w wieku 55-64 lat, które otrzymały imienne zaproszenie na badanie oraz do osób w wieku 20-65 lat, które nie otrzymały zaproszenia, ale znajdują się w grupie ryzyka.
Szczegółowe informacje o programie znajdziesz na stronach https://www.gov.pl/web/zdrowie/profilaktyka-raka-ielita-grubego (przejście do zewnętrznego serwisu i otwarcie nowej zakładki) lub http://pbp.org.pl/ (przejście do zewnętrznego serwisu i otwarcie nowej zakładki).
Zobacz materiał filmowy nt. profilaktyki raka jelita grubego z udziałem dr n. med. Anny Pietrzak, specjalisty chorób wewnętrznych i gastroenterologii, Ordynatora Oddziału Gastroenterologicznego Szpitala Bielańskiego i Kierownika II Kliniki Gastroenterologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Warszawie.
Ulotka informacyjna przygotowana przez NFZ: Rak jelita grubego – profilaktyka
Plik PDF [872 kB, pobranie i otwarcie pliku PDF w zewnętrznej aplikacji lub nowej zakładce]