Duet gastronomiczny Barbara Morańda (4kl. technik żywienia i usług gastronomicznych) oraz Uznańska Małgorzata (3kl. kucharz) z Zespołu Szkół Zawodowych w Grybowie został zwycięzcą I Powiatowego Konkursu Kulinarnego dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych pn. „Dzikie Smaki Sądecczyzny”.
Kulinarna rywalizacja rozpoczęła się dzisiaj (tj. 18.11.br) o godzinie 13 w Powiatowym Zespole Szkół w Muszynie. Organizatorami konkursu był Powiat Nowosądecki, Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Nowym Sączu oraz Komisja Sportu i Turystyki Starostwa Powiatowego w Nowym Sączu.
Zadaniem uczestników było przygotowanie potraw z dziczyzny a dokładniej w tym roku tematem przewodnim był sam dzik. W gastronomiczne szranki stanęło 7 drużyn, których zmagania oceniało zacne, ośmio-osobowe jury składające się m.in. ze: starosty Marka Pławiaka, przedstawiciela ZOPZŁ, Marka Kwiatkowskiego dyrektora MODR oraz kucharza Hotelu Heron. Zmaganiom uczestników przyglądał się radny powiatowy Wiktor Durlak, który mocno zaciskał pięści za grybowskim duetem.
– Ponieważ tematem przewodnim był w tym roku dzik, przygotowaliśmy roladki konfitowane, marynowane ze schabu z dzika, podawane z sulkami oraz salsą z buraczków ćwikłowych, glazurowanymi borówkami i jeżynami – opowiada Wacław Romański, nauczyciel ZSZ w Grybowie, opiekun zwycięskiego duetu. – Radość ze zwycięstwa jest tym większa, że nasza szkoła kierunki gastronomiczne prowadzi dopiero od około 12 lat a pokonaliśmy placówki edukacyjne uczące gastronomii od 20 czy nawet 30 lat. Cieszymy się, bo był to pierwszy konkurs tego typu w powiecie i to właśnie uczennice naszej szkoły wygrały go, wpisując się tym samym w karty historii naszego regionu. Zwycięstwo kosztowało sporo pracy uczniów jak i mojej, ale naprawdę było warto, młodzież jest bardzo zadowolona. Będzie o naszej szkole jak i mieście Grybowie trochę głośniej, odebraliśmy wiele gratulacji.
Nagrodą dla zwycięzców były nagrody rzeczowe, finansowe oraz miesięczny staż w Hotelu Heron położonym nad brzegiem Jeziora Rożnowskiego w Siennej.
– Dziewczyny mogą być naprawdę zadowolone z wygranej, oprócz atrakcyjnych nagród otrzymały propozycję pracy w Hotelu Klimek w Muszynie – dopowiada Romański. – Właścicielka Hotelu sama zgłosiła, chcąc zaoferować naszym uczniom posady w swoim obiekcie.
– Wszyscy uczniowie otrzymali ten sam rodzaj mięsa, mieli te same warunki pracy. Potrawy przez nich przygotowane oceniało jury, w którym byli specjaliści z zakresu gastronomii – mówi starosta nowosądecki Marek Pławiak. – Świeże i przebadane mięso z dzika dostarczył Polski Związek Łowiecki – bardzo dziękuje za współpracę i wsparcie. Nie jest wykluczone, że w przyszłym roku powiększy się grono uczniów chętnych do startu w tym konkursie, który promuje zarówno zalety dziczyzny, znanej przecież w Polsce od wieków, ale także ma walory edukacyjne. Konkurs jest atrakcyjny dla młodych ludzi ze względu na możliwość pracy z produktami, do których nie mają na co dzień dostępu, ale też ze względu na cenne nagrody finansowe i te dodatkowe – ufundowane przez właścicieli hoteli.
Gratulacje zwycięskiemu duetowi oraz opiekunowi składa za naszym pośrednictwem Wiktor Durlak, radny powiatu nowosądeckiego.
Autor: Mateusz Książkiewicz
fot. z archiwum Wiktora Durlaka